Article publicat per Marina Tarrús (Equip SAFE).

El dia en què s’inicia la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús Prudent dels Antibiòtics, l’equip del projecte SAFE (Superbug Awareness For Education), coordinat per ISGlobal, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), la farmacèutica Roche Diagnostics i la Universitat de Nàpols, engeguem una campanya de sensibilització ciutadana per combatre el problema urgent de les resistències antimicrobianes, relacionades amb l´ús i abús dels antibiòtics.

La Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús Prudent dels Antibiòtics està impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i enguany se celebra del 18 al 24 de novembreTotes les activitats programades durant la setmana volen donar a conèixer la problemàtica de les resistències antimicrobianes i oferir-hi solucions i accions diàries a l’abast de tothom. Promovent la millora dels hàbits de salut es pretén alentir la creixent aparició de resistències antimicrobianes, responsables que hi hagi menys tractaments antibiòtics eficaços i de l’entrada a una possible era postantibiòtica.

 

Un dels sis consells del tríptic divulgatiu

 

L’OMS va crear aquesta iniciativa l’any 2015, dins el pla d’acció global dissenyat a la 68a edició de l’Assemblea Mundial per la Salut, i un dels seus objectius clau és millorar la sensibilització i comprensió de les resistències antimicrobianes a través d’estratègies de comunicació efectives, educació formació de la ciutadania.

Promovent la millora dels hàbits de salut es pretén alentir la creixent aparició de resistències antimicrobianes, responsables que hi hagi menys tractaments antibiòtics eficaços i de l’entrada a una possible era postantibiòtica

A aquest efecte, el node Barcelona del projecte SAFE, liderat per Clara Ballesté-Delpierre (Iniciativa de Resistències Antimicrobianes), hem dissenyat, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i els alumnes de l’institut PTT Sant Celoni, un tríptic divulgatiu que es repartirà a 2.332 farmàcies de la província de Barcelona.

La informació que s’hi ofereix neix dels dubtes i comentaris plantejats durant un taller virtual de cocreació dut a terme el passat mes de maig en el marc de la Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona. Al taller van participar més de 250 persones. Les farmàcies adherides a la campanya disseminaran, a més, diversos consells i àmbits d’acció a les seves xarxes socials al llarg de tota la setmana.

 

Tot el que et cal saber sobre la resistència antimicrobiana d’ISGlobal aVimeo

 

I això no és tot. Arran de la campanya i dels resultats del taller de cocreació, l’equip de SAFE ha creat un vídeo divulgatiu (en català i en català amb subtítols en anglès) que recull el decàleg de tot allò que s’ha de saber sobre les resistències antimicrobianes i l’actual problemàtica que representen.

A més, s’han organitzat més activitats al llarg de la Setmana Mundial, coincidint amb la setmana de la Ciència i la Nit de la Recerca Europea 2020. Es faran sessions virtuals amb l’app de Micro-Combat, ponències amb recursos divulgatius dissenyats per participants del programa SAFE i càpsules de vídeo explicant com funciona la recerca en antibiòtics. Tota la programació la podreu trobar a la pàgina web de la Nit de la Recerca Europea 2020.

Per a més informació, podeu consultar la nostra pàgina web de SAFE.