Article publicat a l’Agència Catalana de Seguretat alimentària. Podràs visualitzar el vídeo, aquí.

Quan manipulem aliments ens hem de rentar molt sovint les mans.

Quan ens hem de rentar les mans?

Ens hem de rentar les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que, durant la preparació dels menjars, manipulem escombraries, bolquers, diners, etc.

I també, ens hem de rentar les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-vos, i després de tocar animals domèstics.

Per què ens hem de rentar les mans?

Perquè a les persones poden haver-hi alguns microorganismes perillosos causants de malalties de transmissió alimentària i a través de les mans podem escampar aquests microorganismes i contaminar els aliments.

Com ens hem de rentar les mans?

  • Ens hem de mullar i ensabonar les mans.
  • Després ens les freguem 20 segons.
  • Posteriorment les esbandim amb aigua calenta.
  • I, per últim, les eixuguem amb una tovallola preferentment d’un sol ús.

Dies mundials

El 15 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Rentat de Mans, iniciativa instaurada per les Nacions Unides des de l’any 2008. El Dia Mundial del Rentat de Mans reforça el moviment a favor de millorar les pràctiques d’higiene.

El 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de les mans sota el lema “Salveu vides: Netegeu-vos les mans”. Aquesta campanya, instaurada l’any 2009, s’emmarca dins d’un esforç mundial de gran abast dirigit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per prevenir les infeccions que sovint posen en perill la vida de les persones.

Activitats de l’ACSA

L’adquisició de l’hàbit d’un bon rentat de mans comença a la infància, és per això que l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) promou la Campanya “La seguretat alimentària està a les teves mans” en centres escolars amb col·laboració amb els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a territori amb l’objectiu de destacar la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar i animar els centres d’ensenyament a adoptar projectes que els promocionin.

L’ACSA també ha elaborat el  programa “Ep, les mans ben netes !”,  una iniciativa adreçada als centres educatius que promou el rentat de mans com una eina eficaç i efectiva per prevenir malalties causades per microorganismes, incloses les toxiinfeccions alimentàries.