Des de SAFE, vam convocar un concurs, el passat semestre del curs acadèmic 2019-2020, entre els estudiants universitaris de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona que havien participat de la iniciativa, encomanant el disseny i presentació de recursos divulgatius de diversos formats en l’àmbit de la microbiologia i les Resistències Antimicrobianes, per tal d’incloure a estudiants i futurs investigadors i investigadores en la tasca de convertir-se en professionals de la divulgació.

Els guanyadors d’aquest concurs van ser escollits el passat Juny 2020 per l’equip SAFE, amb integrants de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i de l’Institut de Salut Global de Barcelona, i es van seleccionar 6 premiats i premiades, que realitzaran una estància a Roche Diagnostics d’un mes entre l’Agost i el Desembre 2020, on  aprendran el món de la investigació a la indústrica farmacèutica, models de negocis, ètica d’empresa, elevator speech entre altres coneixements.

Els guanyadors han sigut Francesc Soto i Eloy Lozano en la categoria de millors pòsters científics, Clara Hernández en la categoria de millor infografia interactiva, Cristina Moreno en la categoria de millor pòdcast de ràdio, la Donna Martínez en la categoria de millor video divulgatiu, i Lucía Martínez en la categoria de millor tríptic divulgatiu.

Des de l’equip SAFE us agraïm de nou el vostre esforç, i felicitem la vostra dedicació i qualitat dels recursos! I a la resta que ens llegeix, us convidem a descarregar-vos els recursos des de la secció de RECURSOS d’aquest mateix web, i no dubteu en difondre’ls!

Per en Francesc Sotos, l’exercici de transferir coneixement a través de recursos divulgatius no formals ha seguit “la intenció de presentar la informació en un format més visual i atractiu”, segons en Francesc “costa focalitzar la idea principal, ja que són molts els aspectes relacionats amb l’expressió gènica dels bacteris, tots clau per a l’adquisició de resistència als antibiòtics, que he hagut d’obviar per criteris divulgatius”.

L’Eloy Lozano, també guanyador pel seu pòster científic, ha considerat l’experiència de desenvolupar un recurs creatiu “laboriosa, sobretot decidir què m’interessava i què no de les fonts científiques, com expressar-ho bé i de forma sintètica”.

“Divulgar amb recursos no formals ni és feixuc per als estudiants ni és feixuc d’explicar pels professors dels instituts”

D’altra banda, la Donna Martínez, que va optar a editar un video divulgatiu, ho va fer perquè “era un format original i divertit de fer, buscava alguna cosa que si arribés a presentar-se davant de nois i noies de l’ESO no s’avorrissin i, alhora, es preparessin una mica per les sessions que anaven a fer amb nosaltres. Crec que així ni és feixuc per als estudiants ni és feixuc d’explicar pels professors dels instituts”, per la Donna “ha estat realment dur generar aquest recurs creatiu, ja que no sabia com editar ni quin programa fer servir… Després ja m’hi vaig acostumar i així i tot hi ha molt per refinar encara i sempre costa desfer-se de la mania de parlar amb el nostre nivell tècnic, aquí és ben fàcil que tothom t’entengui i ja ni me n’adono de que no tothom ha estudiat tres anys de Farmàcia”.

“Mai he sabut aplicar la meva part artística a la meva altra part més científica, ara entenc que no són dos mons totalment diferents sinó que un necessita l’altre”

La Lucía Martínez, autora del tríptic, va decidir presentar aquest format perquè “sóc d’aquella part de la població que encara llegeix en paper. Pensant diferents maneres de fer arribar un missatge, vaig acabar en la conclusió que era un format atractiu i accessible, es pot repartir imprès allà on vulguis fer arribar la informació, incentivar que vulguin conèixer més i seguir el projecte en altres plataformes a través d’una targeta de presentació, en aquest cas un tríptic”. La creativitat rere el seu recurs ha sigut molt entretinguda, i li ha servit per a aplicar una part artística que “mai he sabut aplicar a la meva altra part més científica, ara entenc que no són dos mons totalment diferents sinó que un necessita l’altre”. A més, la universalitat de l’art ha permès transferir el coneixement a llenguatges comuns per a la societat: “no recordo qui, però algú em va dir un cop que si no sabies explicar el temari als teus avis, volia dir que en realitat no entenies el temari, per tant és una activitat que realitzo en la meva vida acadèmica per estudiar, i és realment efectiu!”

“Volia fer alguna cosa diferent i que fós accessible i entretingut per a la població”

La Cristina Moreno, que ha guanyat a millor pòdcast, es va decidir per aquest format perquè “Volia fer alguna cosa diferent i que fós accessible i entretingut per a la població, per això em vaig decantar per un podcast. Jo realitzava el meu Treball Final de Grau sobre la resistència als antibiòtics des de l’àmbit clínic a l’alimentari i ambiental, per tant ha sigut una experiència molt positiva perquè tot el que vaig aprendre sobre aquest tema vaig poder plasmar-ho al pòdcast.” L’exercici de transferir el coneixement científic a llenguatges comuns ha derivat a la reflexió que “A vegades, com a científics, donem per suposat que la població sap del que parlem i realment no és així. El vocabulari que per a nosaltres és el nostre dia a dia no ho és per a la resta de la població i per tant s’ha de treballar molt en aquest sentit per fer arribar de manera correcta el missatge que vols donar.”

“Si les persones poden interactuar amb el coneixement, sempre fa que s’hi fixin una mica més.”

Finalment, la Clara Hernández, autora de la infografia interactiva, va decantar-se per aquest format perquè “les infografies sempre son bones opcions per donar informació de forma ràpida i clara. A més, si les persones hi poden interactuar, sempre fa que s’hi fixin una mica més.”, la seva experiencia en la creació ha permès “tenir el poder de decidir el format, la informació i la manera d’exposar-la. M’ha servit per buscar una mica d’informació jo mateixa i m’ha estat estimulant pensar de quina manera la resta de la gent se sentiria més atreta i més oberta a aprendre’n.”

****

El problema de les Resistències Antimicrobianes és un problema que s’està agreujant i tindrà efectes devastadors en un futur no tan llunyà. Des de SAFE volem incloure a les noves generacions per a entendre perquè això els pot afectar. També volem incloure a tota la societat i, més enllà d’aportar eines educatives i campanyes de difusió, volem aportar el nostre granet de sorra en l’educació i en possibles accions que podem dur a terme al nostre dia a dia, a més de rebre les percepcions socials de la problemàtica. Segueix-nos a les xarxes socials i a través d’aquest blog per a saber-ne més!