Article publicat a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària

  • Bulliu sempre la llet crua
  • Conserveu-la a 4ºC
  • Consumiu-la abans dels 3 dies següents d’ençà de comprar-la

La llet crua té virtuts singulars, com ara el seu sabor, textura i olor. Alhora, suposa un vincle molt directe amb els bons ramaders, perquè només les granges que reuneixen un seguit de requisits de sanitat animal i higiene en les instal·lacions de munyida la poden vendre.

Tot i això, la llet crua, per l’especial composició que té, pot contenir bacteris perjudicials per a la salut, principalment Salmonella, CampylobacterEscherichia coli i Listeria.

A Catalunya, està autoritzada la venda directa de llet crua, és a dir, la venda per part del productor de llet directament a consumidor final mitjançant el Decret 163/2018. Les modalitats de venda poden ser:

  • mitjançant la venda en l’explotació,
  • amb màquina expenedora
  • a un establiment minorista.

Així, aquest Decret regula els requisits que han de complir les explotacions en l’àmbit de la producció, la manipulació, la venda i l’envasat, el transport, l’etiquetatge i la informació al consumidor.

La venda de llet crua de vaca està emparada per tot un seguit de requisits establerts en la normativa europea en matèria d’higiene alimentària, i aquesta nova tipologia de venda millorarà les característiques organolèptiques de la llet, tornarà a educar el consumidor en com tractar-la, alhora que s’inscriu en un dels eixos de legislatura en l’àmbit agrari com és el foment de l’economia circular, la valorització dels productes de territori i la venda de proximitat.

Aquest Decret deroga el Decret 297/1990, de 4 de desembre, pel qual es regula la venda de llet certificada crua i es prohibeix la venda de llet crua a granel. Per tant, la venda de llet crua ja estava autoritzada a Catalunya però en altres modalitats de venda, estava prohibida fins ara la venda de llet crua a granel que no anava destinada a la industrialització.

Si compreu llet crua heu de saber que:

  • Sempre s’ha de bullir la llet crua abans de consumir-la,
  • S’ha de mantenir en fred, a 4ºC
  • S’ha de consumir abans dels 3 dies d’ençà de comprar-la

Hi ha un conjunt d’instruccions que s’han de seguir per prendre aquesta llet amb seguretat:

TRACTEU LA LLET CRUA AMB SEGURETAT
1_Neteja llet  Si aneu a recollir la llet amb un recipient propi, cal que estigui ben net i esbandit i no ha d’haver  contingut productes que no siguin aliments. El recipient ha de tenir tapa.
2_Recipient llet  Porteu la llet crua ràpidament a casa i bulliu-la de seguida que hi arribeu, amb la finalitat de  destruir els possibles bacteris que hi hagi. Feu servir un recipient de base àmplia i aneu-la remenant  mentre bull. Un cop ha pujat l’escuma de l’ebullició, apagueu el foc. Immediatament, l’heu de refredar  i posar-la a la nevera, al lloc més fred, a una temperatura inferior als 4ºC, i cal que la mantingueu  tapada per evitar que es contamini i agafi olors d’altres aliments.
3_Temperatura llet  Si no podeu bullir la llet de seguida, poseu-la a la nevera a una temperatura inferior als 4 °C. Però feu-la  bullir quan abans millor.
4_Congelació llet  També podeu congelar la llet crua, tal com feu amb altres aliments. La congelació, però, no mata els  bacteris, així que, per garantir la seguretat, recordeu que és més recomanable bullir sempre la llet crua  abans de congelar-la. Per mantenir-ne l’estructura i evitar que precipiti, cal remenar-la bé abans de la  congelació i, fins i tot, s’ha de moure diverses vegades mentre es gela.
5_Descongelació llet  Heu de descongelar la llet dins la nevera. Pot passar que tingui una textura lleugerament més granulosa,  que és normal. Recordeu-vos de mantenir ben tapada la llet congelada per evitar que absorbeixi olors  estranyes.
6_Consum llet  Recordeu respectar la data de caducitat indicada. Consumiu la llet, sempre,  abans dels 3 dies  següents d’ençà de comprar-la.

Les dones embarassades, els infants, la gent gran i les persones amb immunitat deprimida són més susceptibles de patir infeccions alimentàries, per aquest motiu, han de tenir especial cura en complir estrictament aquestes mesures.