Article publicat a ISGlobal, escrit per Marina Tarrús

Sessio safe blog 1 copia.jpg

L’actual context de la pandèmia de la COVID-19 ha destacat la importància de la recerca en l’àmbit de la microbiologia. Els avenços en aquest camp han permès, entre altres, que s’hagi incrementat considerablement l’esperança de vida respecte fa mig segle, i és per això que la recerca per a la prevenció d’infeccions i nous tractaments eficaços és imprescindible.

Entre els microorganismes estudiats en el camp de la microbiologia hi trobem els bacteris. Alguns formen part del nostre organisme on hi viuen en simbiosi –formen la microbiota, essencial per a funcions vitals del nostre sistema immunitari i metabolisme. D’altres poden causar tot un ventall d’infeccions i arribar a ser força perillosos, especialment quan són resistents als tractaments antibiòtics (els anomenats superbacteris o superbugs). I és precisament en aquest context patogènic el que podria portar-los a ser, de cara al 2050, una de les primeres causes de mortalitat al món.

SAFE contribueix amb el seu granet de sorra en pro del coneixement de la societat en la temàtica de la resistència antimicrobiana, i empodera els estudiants universitaris i preuniversitaris com a peces claus de transferència de coneixement a la nostra societat

En línia amb aquesta alarma cada vegada més evident i reconeguda per l’OMS, ha nascut SAFE (Superbug Awareness For Education), un projecte finançat per la xarxa europea EIT Health, que promou el coneixement i la sensibilització en la problemàtica de les resistències antimicrobianes.

El projecte parteix de la certesa d’estar a temps de corregir les tendències sanitàries previstes, com a persones individuals i com a col·lectiu. Fer front a aquesta situació requereix mesures urgents per a frenar el consum d’antibiòtics en persones i animals, vigilar la disseminació i aparició de bacteris resistents i desenvolupar noves alternatives terapèutiques, de manera que s’impliqui directament polítics i científics, a més d’una considerable inversió econòmica. Col·lectivament, podem fer pressió perquè hi hagi més inversió en R+D per al desenvolupament de nous agents antimicrobians.

El projecte SAFE es va iniciar el passat gener de 2020, sota la coordinació de Clara Ballesté (Iniciativa de Resistències Antimicrobianes, ISGlobal), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), la farmacèutica Roche i la Universitat de Nàpols. El projecte té com a activitat central la implementació de tallers d’aprenentatge i servei (ApS) per estudiants universitaris i preuniversitaris de secundària i batxillerat de països del Sud d’Europa, regió europea on la problemàtica de les resistències bacterianes és més greu.

SAFE contribueix amb el seu granet de sorra en pro del coneixement de la societat en la temàtica de la resistència antimicrobiana, i empodera els estudiants universitaris i preuniversitaris com a peces claus de transferència de coneixement a la nostra societat. Aquest objectiu s’assoleix mitjançant tallers de microbiologia, basats en l’anàlisi de soques bacterianes que tenim al nostre voltant, es seleccionen aquelles soques amb capacitat antibiòtica contra altres soques ja conegudes per la seva multiresistència a antibiòtics. Les soques seleccionades amb major potencial antibiòtic són transferides al grup de recerca de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB, per a promoure la recerca en nous tractaments antibacterians.

Així, les i els participants adopten el rol investigador, aprenen a fer recerca en microbiologia (aïllament de soques bacterianes, conceptes teòrics, estudi de resistències), i divulgació i comunicació científica. En aquest sentit, per exemple, presenten els resultats a través de materials audiovisuals i escrits no formals, i realitzen tallers per a la ciutadania en festivals com la Nit de la Recerca 2020. D’entre tots els estudiants, aquells que van generar els sis millors recursos divulgatius, han sigut seleccionats per realitzar pràctiques a la farmaceùtica Roche Diagnostics. D’aquesta manera també se’ls introdueix al món del sector privat vinculat a la recerca.

Les i els participants adopten el rol investigador, aprenen a fer recerca en microbiologia (aïllament de soques bacterianes, conceptes teòrics, estudi de resistències), i divulgació i comunicació científica

SAFE pretén aconseguir un impacte a llarg termini per afavorir que els antibiòtics segueixin sent efectius com a tractament contra infeccions bacterianes. Mitjançant els tallers d’aprenentatge i servei i la divulgació dirigida al públic general, SAFE promou el coneixement col·lectiu i la generació de dades per analitzar l’impacte d’aquestes estratègies de transferència de coneixement en el consum d’antibiòtics i l’aparició de noves espècies bacterianes multiresistents.

El context pandèmic actual ha posat de rellevància la necessitat d’adaptar les activitats de SAFE al món digital, convertint-se en un projecte que ha generat campanyes digitals de co-creació ciutadana, una campanya de sensibilització a les farmàcies, i diverses càpsules informatives i articles en l’àmbit de les resistències antimicrobianes. A més, per la propera Setmana Mundial per la Conscienciació en l’Ús d’Antibiòtics, i sota el marc de la Nit de la Recerca Europea, s’han organitzat una sèrie d’esdeveniments de caire divulgatiu (conferència de joves, gamificació per Micro-Combat i observació en microscopis) dirigits al públic general al museu de la ciència CosmoCaixa. En conjunt, només al territori peninsular, SAFE ha aconseguit arribar a més de 500 persones a través dels recursos generats, estudiants implicats i campanyes publicades.

Et sumes a la comunitat SAFE? Consulta totes les iniciatives i recursos divulgatius generats accedint al nostre blog. Hi trobaràs recursos videogràfics, tutorials, píndoles conceptuals i publicacions del blog dels estudiants i de l’equip professional.