Avui en dia, la majoria de les infeccions causades per bacteris poden tractar-se gràcies als antibiòtics. Aquesta realitat pot canviar els propers anys: alguns bacteris causants de malalties estan desenvolupant mecanismes per evadir l’acció dels antibiòtics, provocant que, en començar un tractament antibiòtic, aquest no tingui efecte sobre les infeccions que patim i calgui utilitzar altres tractaments. Aquesta resistència bacteriana als antibiòtics ja s’ha convertit en un problema de salut global responsable de 33.000 morts anuals a la Unió Europea, xifra que podria arribar als 10 milions d’afectats a tot el món de cara l’any 2050 si no es prenen mesures urgents, passant a ser la primera causa de mortalitat. Malauradament, ni els antibiòtics no són infinits, ni podrem tenir assegurada una segona opció per a combatre infeccions bacterianes.

Amb la voluntat de sensibilitzar i promoure el coneixement sobre el problema de salut global derivat de les resistències antimicrobianes (RAM), el projecte SAFE (Superbug Awareness For Education) impulsa tallers d’Aprenentatge i Servei (ApS) per a estudiants universitaris i preuniversitaris d’educació secundària i batxillerat. Aquestes activitats impliquen la formació d’estudiants universitaris sobre la problemàtica RAM, que posteriorment transmeten aquest coneixement a estudiants d’ESO i batxillerat. El procés inclou la cerca i aïllament de soques bacterianes productores d’antibiòtics a partir de fonts naturals que, si resulten positives, s’estudiaran més en profunditat mitjançant tècniques microscòpiques, bioquímiques i moleculars per part dels experts. Aquestes activitats pràctiques han arribat a centenars d’estudiants del sud d’Europa – la regió europea on la problemàtica de les resistències bacterianes és més greu –  obtenint un total de 102 soques bacterianes amb activitat potencialment antibiòtica.

Amb l’objectiu de fer arribar la metodologia d’ApS en microbiologia al professorat de primària o secundària perquè puguin replicar les pràctiques de forma autònoma, l’equip SAFE ha dissenyat un curs online “Aprèn i ensenya: la problemàtica de les resistències antimicrobianes i la cerca de bacteris productors d’antibiòtics a les aules” per ampliar els coneixements sobre la resistència als antibiòtics. En aquest curs s’ofereix una formació teoricopràctica perquè aquests coneixements es pugui aplicar directament als instituts on també es pretén fomentar la vocació per les carreres STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics). El curs no només posa a disposició del personal docent recursos divulgatius en l’àmbit RAM, si no que també ofereix ponències per part de l’equip expert rere SAFE i pràctiques virtualitzades de laboratori per a una primera aproximació pràctica al món de la recerca.

És prioritari augmentar l’interès i la sensibilització per construir una societat educada contra possibles amenaces globals com la que estem enfrontant actualment amb la COVID-19 i una ja existent pandèmia silenciosa: la resistència als antibiòtics. Els resultats obtinguts a SAFE són altament inspiradors a l’hora d’afrontar la necessitat de proporcionar metodologies noves, eficients, inclusives i accessibles a tots els nivells educatius.

Per a potenciar l’efecte de disseminació respecte a les resistències, l’equip SAFE ha participat en diferents festivals (Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona, Nit de la Recerca Europea, Setmana de la Ciència, Setmana Mundial sobre la Conscienciació dels Antibiòtics) i congressos internacionals (World Microbe Forum, Simposio Micromundo). Així mateix, reunint aportacions, malentesos i curiositats de la societat, s’han dissenyat i implementat campanyes de divulgació en col·laboració amb els i les participants de la universitat, que han ajudat a disseminar el coneixement en aquest àmbit a través de petites campanyes i recursos divulgatius propis.

La participació ciutadana ha suposat una aproximació al coneixement real de la societat per a aquestes estudiants de farmàcia, i ha realçat la importància de mantenir els vincles actius entre ciència i societat per a aconseguir un impacte global en hàbits saludables i recolzament de la ciència.

D’entre tots els recursos generats, 5 estudiants han guanyat una estada a Roche Diagonstics SL. Les 5 participants guanyadores han sigut la Lídia Edo, la Judit Badia, l’Ainhoa Castell, l’Etna Papaseit i l’Anna Eggert. L’Ainhoa Castell va decidir participar a la iniciativa “degut a la importància de divulgar el tema de les resistències antimicrobianes a la societat en un moment com l’actual” (vídeo), l’Etna Papaseit (vídeo) es va animar a participar al projecte en estar relacionat amb el món de la microbiologia “Tinc clar que el meu futur girarà envers la microbiologia perquè realment m’apassiona, fet que m’ha portat a endinsar-se en el món de la resistència als antibiòtics i aprendre molt! “. La generació d’aquests recursos els va fer aprendre “Que hi ha molta gent que agraeix aquests recursos i que té ganes d’aprendre més i d’aportar el seu granet de sorra” (Judit Badia – infografia), i apostar per a formats audiovisuals creatius, per tal “d’ajuntar dues branques i crear quelcom diferent i captivador” (Lídia Edo – vídeo). Aquest procés, que ha posat de base la participació ciutadana, ha fet a l’Anna Eggert (vídeo) adonar-se que si la gent està disposada a escoltar, se’ls pot ensenyar molt. Només cal explicar-ho de la manera adient, i així podem fer arribar el missatge a la gent, tot i que no tingui coneixements científics, i causar un impacte positiu”. Tots els recursos es publicaran al llarg de la Setmana Mundial per l’Ús Racional dels Antibiòtics (18 a 24 de novembre).

Per a més informació sobre el curs, futurs esdeveniments o el projecte, trobeu-nos a: safeinitiative.eu